Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ozdoby do wlosow
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Fryzury i makija¿
Agata Witkowska
Witam
interesuje mnie cos czym kobiety upinaly swe wlosy, oraz fryzury. I to zarówno plebejskie jak i dworskie. no i czy w sredniowieczu barwiono wlosy? Nie interesuje mnie w tym miejscu przypadek paryskich prostytutek z czasow Filipa Pieknego, prosze o cos, hm...bardziej ogolnouzytkowego.
Pozdrawiam
Agata Witkowska hehehe.gif
Choragiew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Brahdelt
Witam,
Zale¿y, jaki okres historyczny masz na my¶li. Jestem w stanie przes³aæ Ci w miarê obszerne informacje na temat wczesnego Bizancjum, Skandynawii i Rusi Kijowskiej.
Piszê na forum, a nie na priva, bo mo¿e jeszcze kogo¶ to zainteresuje.
Pozdrawiam,
Brahdelt blinkie.gif
Agata Witkowska
Jasne ze mnie to interesuje...Poprosze.
Agata Witkowska blinkie.gif
Choragiew Rycerstwa Ziemi Lubelskiej
Brahdelt
Oj, zmienia nam siê kategoria tematu... tongue.gif
Tak bdzie naj³atwiej: w przysz³ym tygodniu po³o¿ymy na naszej stronie (www.draconia.pl) artyku³y na temat strojów i akcesoriów obywu p³ci (ilustrowane wykrojami, rysunkami i zdjêciami wyrobów w³asnych) i wtedy od razy Ciê powiadomiê (oraz innych zainteresowanych tematem).
Pozdrawiam,
Brahdelt devil.gif
Pocisk
nie wiem czy to pasuje...ale chyba o tej stronie by³a mowa wcze¶niej bo w³a¶nei traktuje ona o bi¿uterii bizantyjskiej, skandynawskiej i ruskiej. Jest tam pare wzorów ozdób kobiecych do w³osów (nie wiem czy do upiêcia bo sie nie znam bigsmile2.gif )
pozdrawiam
http://www.birkatraders.com/catalog/catalog.htm
Gloria z Krakowa
Celtki i Rzymianki rozja¶nia³y w³osy wod± wapienn±, do farbowania chyba by³a henna...
A co robi³y te od Filipa Piêknego? Bo ja nie wiem...
Ludka
Witam!

Paryskie prostytutki z czasow Filipa Pieknego musialy miec nosic rozpuszczone wlosy zafarbowane na rudo czy czerwono. Zdaje sie, ze prostytutki w Avinionie w tym samym czasie musialy robic to samo.

Pozdrawiam Ludka Excalibur
Karolina
Podobno najbardziej po¿±danym kolorem w³osów by³ blond, wiec kobiety przesiadywa³y godzinami po dachach na s³oñcu, ¿eby sobie w³osy jak najbardziej rozja¶niæ. Swoj± drog± ciekawe, ¿e mia³y na to czas i nerwy...
pjarrocinski - wypisany
Do rozja¶niania w³osów / odcieni/ u¿ywano wyci±gu z rumianku
i pewnikiem te¿ u¿ywano barwników ro¶linnych do barwienia na inne kolory
wod± wapienn± ?? a potem ³yse?
szyszkin
Simbelmyne
To mo¿e jednak co¶ o tych ozdobach do w³osów? Bo sama jestem ciekawa smile.gif.

Pozdrawiam!
Verdandi
CYTAT(Brahdelt)
Oj, zmienia nam siê kategoria tematu...  :tongue:  
Tak bdzie naj³atwiej: w przysz³ym tygodniu po³o¿ymy na naszej stronie (www.draconia.pl) artyku³y na temat strojów i akcesoriów obywu p³ci (ilustrowane wykrojami, rysunkami i zdjêciami wyrobów w³asnych) i wtedy od razy Ciê powiadomiê (oraz innych zainteresowanych tematem).
Pozdrawiam,
Brahdelt  :devil:

czekam z niecierpliwoscia. zwlaszcza na te skandynawskie smile.gif
Yhm
a ja mam pytanie o szpile do w³osów. wczoraj znalaz³am jedn± która nale¿a³a do mojej babci i bardzo fajnie siê na tym kok trzyma. na co upinano warkocze i koki w ¶redniowieczu? bo wykonanie takiej szpilki do w³osów nie stanowi jakiego¶ problemu - ot kawa³ek drutu o d³ugo¶ci ok.10 cm z zakoñczeniem i wbrew pozorom to trzyma w³osy do¶æ mocno. Na pewo taki sposób uk³adania w³osów by³ znany na dalekim wschodzie <vide Japonki z dwoma pa³eczkami we w³osach które pe³na w³a¶nie funkcjê takiej szpilki do w³osów>. czekam na wyja¶nienia tej niezwykle ciekawej kwestii smile.gif
pozdrawiam
Simbelmyne
Ech, widzê, ¿e ten temat nie cieszy siê zbyt du¿ym powodzeniem, a szkoda icon_sad.gif . Czy ma kto¶ mo¿e zobrazowane gdzie¶-gdziekolwiek-na czymkolwiek-jakkolwiek - ale w taki sposób, ¿e widaæ - sposób upinania w³osów szpilami? - ponawiam pyatnie Yhm. I jak przymocowywane nimi welony, chusty? Wpinano je poziomo, pionowo, pod k±tem i w jakim miejscu? Szuka³am wzorów jakich¶ szpil, ale niestety - bez wiêkszych rezultatów dunno.gif icon_cry.gif . Ale ³adne s± szpile st±d -> www.matuls.pl .
Posiada kto¶ co¶ o tych spilach i upinaniu nimi w³osów? smile.gif A mo¿e jeszcze jakie¶ inne "narzêdzia", do zdobienie fryzur?

Pozdrawiam!
Simbelmyne
Yhm
co do narzêdzi to rogowe grzebienie <na kompie mam tego masê - mogê przes³aæ ale ostrzegam tego jest dos³ownie masa>. i nie znalaz³am ¿adnej ikonografii na temat szpil we w³osach. za to na http://www.virtue.to/articles/butterfly.html jest pokazany sposób upiêcia weloniku na henin smile.gif
Katia
A czy ewentualnie mo¿naby siê za³apaæ na przes³anie tej masy?? Wcale mnie to nie przera¿a!! (Postara³abym siê odwdziêczyæsmile.gif)...
Yhm
za³apaæ siê mo¿na - oferujê 69 zdjêæ grzebyków, wysy³am mailem ³adnie spakowane smile.gif rzuæ adres e-mail to wy¶lê
Simbelmyne
icon_mrgreen.gif simbelmyne@vp.pl devil.gif
Katia
To bardzo ³adnie poproszê smile.gif
katiabe@o2.pl
Fuu
a czy ja te¿ mogê prosiæ? nayra@wp.pl icon_wink.gif
Niels
Jak wszyscy to wszyscy niels@o2.pl
I thank You from mountain.
Kinia
Normalnie zbiór maili :D A ja ju¿ mam usmieszek_02.gif I jeszcze raz dziekujê smile.gif

pozdrawiam

Kinia
Wasilko
mozna prosic?
wasilko@interia.pl
Simbelmyne
Czy posiada kto¶ mo¿e wzory obrêczy (diademów)? Oczywi¶cie chodzi mi o wzory historyczne smile.gif. Wzory, obrazy na których to widaæ, ikonografie itp. Gdyby kto¶ posiada³ lub zna³ ¼ród³o, z którego mo¿na korzystaæ, niech siê podzieli! A przy okazji nie zapomniu o dodaniu datowania icon_wink.gif .

Pozdrawiam!

Simbelmyne
Drops
Yhm, Mam mozliwosc zrobienia grzebienia, wzory grzebieni rogowych bardzo by mi w tym pomogly? Jesli wiec jeszcze ich nie skasowalas prosze wyslij i mi turlac@o2.pl
Pozdrawiam
Zszyty Drops ;)
Simbelmyne
A jak ju¿ jestee¶my przy tych szpilach? Jak za ich pomoc± utrwalaæ fryzury? Yhm wspomniala wcze¶niej co¶ o koku. A jaki to by³ konkretnie kok? icon_mrgreen.gif Jakie¶ inne mo¿e? Techniki itp? smile.gif Zdjêcia??? smile.gif
saly
starlingC@op.pl - bardzo ladnie sie usmiecham bigsmile2.gif
krax
I ja te¿ krax@o2.pl icon_mrgreen.gif bum.gif szczerba.gif
Yhm
nie wiem, zaczê³am eksperymentowaæ z kokiem tradycyjnym. kolejnym ekperymentem by³o upiêcie warkoczy o tak

<no dobra wiem ¿e to nie ja ale to siê naprawdê da zrobiæ za pomoca zwyk³ych dwóch szpilek - im wiêcej tym lepiej - i dwóch sznureczków do w³osów>
oprócz tego wiêkszo¶c fryzur za wzór ¶redniowiecznych do których obecnie u¿ywamy wsuwem mo¿na uk³adac na szpilki i wbrew pozorom toto siê trzyma, tylko ciutke s³abiej. kok powsta³y po prostu ze zwiniêtych w³osów i zamocowany na jednej szpilce trzyma³ siê ok. 3 godzin <mniej wiêcej, bo mniej wtedy kiedy chodzi³am na ¶wie¿ym powietrzu i jak go robi³am ponownie to nie a¿ tak ciasno a wiêcej jak robi³am go w domu przed lustrem> eksperymentu z wiêcej niz jedn± szpilk± nie przeprowadza³am ale s±dzê ¿e wtedy fryzura bêdzie stabilniejsza i d³u¿ej wytrzyma.
Æma
Witam smile.gif
A je¿eli chodzi o bardzo pó¼ne ¶redniowiecze/pocz±tek renesansu ?? w jaki sposób kobiety upina³y i ozdabia³y sobie w³osy ?? Chodzi mi g³. o mode dworsk± icon_wink.gif
EwKa
Typ fryzury Wanki i sposob upinania warkoczy jest na stronie Sw. Jerzych w gazecie The Dragon No. 6. To akurat byla impreza na 2 pol. XVw. i w klimatach pd. niemieckich. Ciekawe fryzurki dworskie w klimacie pd. niemieckim sa na stronie Myry http://www.myra.hem.nu/costume/Documentati...st/HansPart.htm
http://www.myra.hem.nu/costume/images/Unko...5(EGPcat21).jpg
Tu strona o upinaniu wlosow: http://www.heatherspages.net/Nuremberg%20d...ir_and_head.htm
Æma
dziêkuje bardzo EwKo :]

w jednym z linków zamieszconych na forum znalaz³am taki oto obrazek:

http://www.medievalbeads.com/docs/items/16...florentine.html

i teraz pytania: czy taka siateczka na w³osy by³a robiona ze z³otych/z³oconych drucików/³añcuszków czy raczej z³otych nici i w jaki sposób by³a ³±czona z opask± wysadzan± klejnotami??, a tak¿e czy ta tulajka na w³osy (pewnie na warkocz) by³a z materia³u okrêcanego klejnotami czy by³y one raczej naszyte na nim?? i w jaki sposób by³o to mocowane na g³owie??
Rita
¯eby ³atwiej by³o utrzymaæ w ca³o¶ci fryzurê sploty by³y przeplatane wst±zkami, zw³aszcza im bli¿ej renesansu. Takie warkocze trzyma³y mi siê ca³± dobê, ale upiête by³y tasiemk±. Szpil u¿ywam tylko do spinania welonów. Ale... Na Grunwaldzie widzia³am dziewczynê która przebija³a warkocze d³ugimi szpilami z miedzi, i te¿ bylo dobrze. Tylko do tego trzeba mieæ naprawdê d³ugie w³osy.
Æma
Witam smile.gif
Do tego, by w³osy trzyma³y siê na szpilach powinny byæ conajmniej do ³opatki smile.gif (mam co¶ podobnego w domciu i muszê przyznaæ, ¿e jest bardzo wygodne w u¿yciu i co najwa¿niejsze - fryzurka jest trwa³a icon_wink.gif ).

A co do ozdobnego nakrycia g³owy z zamieszczonego przeze mnie poprzednio linka, to znalaz³am taki opis:
"W modzie hiszpañskiej XIV w. przewa¿aj± lekkie narzucone na warkocze chusty, a w XV w. modna sta³a siê oryginalna fryzura zwana el-tranzado. Polega³a ona na okryciu ty³u g³owy czepeczkiem z obrêczom, z przed³u¿on± tkanin± oplataj±c± ¶ci¶le warkocz za pomoc± ozdobnie skrzy¿owanych galonów. Czepek el tranzado móg³ byæ tylko lekk± tkanin±, ale najczê¶ciej zdobiony by³ sztywno kamieniami i pasmanteri±. W pierwszych latach XVI w. moda na el tranzado przenios³a siê za po¶rednictwem Izabeli d'Este i Beatryczy Sforza do W³och, gdzie by³a równie popularna. Do Francji za¶ modê na el tranzado przynios³a królowa Eleonora, ¿ona Franciszka I i jej dwór. El-tranzado widaæ na obrazie Alessandro Araldi "Portret Barbary Pallavicino", a tak¿e na fresku Pinturicchia z Sieny z lat 1502-08.
(...)Pod koniec XV w. spotyka siê czasem we W³oszech fryzurê hiszpañsk± el tranzado z grubym, d³ugim warkoczem oplecionym tkanin±."
Fragment pochodzi z http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/rycerstwo/

Pozdrawiam - Æma smile.gif
Ligia
Kto¶ tu mówi³ o farbowaniu w³osów przez Rzymianki... Rzymianki i Rzymianie farbowali w³osny na blond go³êbim ³ajnem. Fuj.
D±brówka
Witam!

http://www.wga.hu/art/m/master/zunk_fl/15_.../1/08prince.jpg <- tutaj w powiêkszeniu chyba widaæ sposób upiêcia w³osów szpilami.

Nie wiecie, czy kto¶ robi takie d³ugie szpile? Do tej pory widzia³am najwy¿ej 7cm, czyli raczej chyba na pewno za krótkie.
Sigryda
co do farbowania w³osów podobno do przyciemniania w³osów u¿ywano wyci±gu z orzecha w³oskiego i z kory dêbu, z tego co wiem henna to ewidentny import :P do rozja¶niania wci±g z rumianku. Ciekawi mnie tylko czegu u¿ywano do uzyskanai koloru bardziej rudego... kto¶ wie?
kasiamala
kilka fryzur z tamtego okresu....

Morrigan
Fryzury niczym z "Ob³êdnego Rycerza" icon_cool.gif

A sk±d wiesz, ¿e z tamtego okresu? Jaka¶ ikonografia na podstawie, której zosta³y zrobione te "ob³êdne" fryzurki ??
Ania ¯uk
CYTAT(Morrigan @ 01:42 07.09.2007) *

A sk±d wiesz, ¿e z tamtego okresu? Jaka¶ ikonografia na podstawie, której zosta³y zrobione te "ob³êdne" fryzurki ??

No co Ty, nie iwdzia³a¶ na ikonografii ma³ych, materia³owych ró¿yczek do wpinania we w³osy? devil.gif
kasiamala

nie powinna¶ siê wypowiadaæ ...bo z tego co widzê nie masz pojêcia na temat historii mody...
Tunia
CYTAT(kasiamala @ 12:58 07.09.2007) *

nie powinna¶ siê wypowiadaæ ...bo z tego co widzê nie masz pojêcia na temat historii mody...

ok
ja jestem jeszcze mi³a, ale do czasu.

po pierwsze - kole¿anka kasiamala przestanie obra¿eæ u¿ytkowników, je¶li nie przestanie przestanê bbyæ mi³a.
po drugie - fryzury sa rzeczywi¶cie rodem z fantazy - no mo¿e poza d³ugimi rozpuszczonymi w³osami.
po trzecie - Poka¿ nam _ikonografiê_ a nie zdjêcia ze stron mi³o¶niczek d³ugich w³osów.
to jest forum rekonstrukcji - a nie stylizacji...
kasiamala
CYTAT(Tunia @ 13:08 07.09.2007) *
po pierwsze - kole¿anka kasiamala przestanie obra¿eæ u¿ytkowników, je¶li nie przestanie przestanê bbyæ mi³a.
po drugie - fryzury sa rzeczywi¶cie rodem z fantazy - no mo¿e poza d³ugimi rozpuszczonymi w³osami.
po trzecie - Poka¿ nam _ikonografiê_ a nie zdjêcia ze stron mi³o¶niczek d³ugich w³osów.
to jest forum rekonstrukcji - a nie stylizacji...

nie mialam zamiaru nikogo obra¿aæ ...tylko nie rozumiem ludzi którzy zaprzeczaj± temu co widz±...
Morrigan
Nie zaprzecze jak mi poka¿esz to na ikonografii z epoki, czyli udowodnisz, ¿e wtedy tak siê czesano.

"nie powinna¶ siê wypowiadaæ ...bo z tego co widzê nie masz pojêcia na temat historii mody..."

hehehe.gif hehehe.gif Dziêkujê, nie twierdzê, ¿e wiem wszystko, ale laikiem te¿ nie jestem

Aniu, oczywi¶cie, ¿e widzia³am na co drugiej bigsmile2.gif bigsmile2.gif
Tunia
CYTAT(kasiamala @ 15:54 07.09.2007) *
nie mialam zamiaru nikogo obra¿aæ ...tylko nie rozumiem ludzi którzy zaprzeczaj± temu co widz±...

ja widzê zdjêcia ze stron mi³o¶niczek d³ugich w³osów.
poka¿ ikonografiê, poka¿ jakikolwiek dowód na materia³owe ró¿yczki i inne zabawki to nikt siê nie bêdzie czepia³.
kasiamala
CYTAT(Tunia @ 16:15 07.09.2007) *
CYTAT(kasiamala @ 15:54 07.09.2007) *

ja widzê zdjêcia ze stron mi³o¶niczek d³ugich w³osów.
poka¿ ikonografiê, poka¿ jakikolwiek dowód na materia³owe ró¿yczki i inne zabawki to nikt siê nie bêdzie czepia³.

....nie jest to strona mi³o¶niczek d³ugich w³osów...¼le musia³a¶ otworzyæ poszczególny link....a co do wpinanych ró¿yczek....hm czepiasz siê szczegó³ów ....
Rabiega
No dobra.
Tuniu, jednak strasznie cu¶ ostatnio z³agodnia³a¶, wiesz...?
Kole¿anko, podaj nam tu szybciuteñko ¼ród³a, na których opar³a¶ sw± pewno¶æ, serwuj±c nam te cudeñka.
Bo obawiam siê, ¿e przy braku potwierdzeñ zakoñczymy bezprzedmiotow± dyskusjê.

K³aniam
Rabbi
Tunia
Rabbi - bo ja ostatnio jaka¶ taka os³abiona jestem ;)

a tak na marginesie - czepiam siê ró¿yczek wpinanaych bo mi to na ¿aden okres historyczny nie pasuje.
ba.
te fryzurki pasuj± mi li i jedynie na 20 wiek.

i tak.
czekamy na ikonografiê.

MalaWredna
Uh! Temat zakoñczy³ siê ju¿ w 2007, a choæ jest 2010 wiadomo,¿e przypinane by³y szpilami, ale to jak kto¶ mia³ d³ugie w³osy. A jakie¶ inne pomys³y/iknografie? Bo gumek do w³osów nie by³o, to 1000% pewne, mo¿e wi±za³y rzemieniami?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.