Hej
Mimo ¿e sympatiê ¿ywiê do ruchu husyckiego, która tym bardziej sk³ania mnie do studiowania jego historii, to jednak staram siê pozostawaæ realist± i dostrzegaæ wszelkie strony tych wydarzeñ.
Wydarzenia te by³y na tyle burzliwe i niejednolite ¿e chyba ciê¿ko by³oby ustaliæ wizjê przysz³o¶ci wspóln± dla wszystkich.
Przede wszystkim nie mo¿na zapominaæ ¿e ruch ten by³ przede wszystkim na pod³o¿u religijnym. Najwiêkszym zarzutem do marksistów jest to ¿e próbowali zniwelowaæ ten czynnik motywuj±cy do tendencji narodowych a zw³aszcza spo³ecznych. Które oczywi¶cie te¿ odgrywa³y powa¿n± rolê, ale jednak pobudk± do wszystkiego co siê dzia³o mia³y byæ reformy religijne. Te¿ ogromnie zru¿nicowane w zale¿no¶ci kto je zg³osi³. Lewe skrzyd³o taboryckie zw³aszcza w pocz±tkowym okresie by³o mocno nasycone ideami chiliastycznymi. A wiêc g³êbokie przekonanie ¿e je¶li nie ju¿ teraz, to ju¿ nied³ugo za naszego ¿ycia nadejdzie obiecywane tysi±cletnie królestwo Chrystusa na ziemi i wszyscy grzesznicy zostan± wygubieni, w czym oczywi¶cie pomo¿emy
. W¶ród profesorów praskich za¶, (choæ pogl±dy te¿ zró¿nicowane) d±¿ono do w miare szybkiego zapanowania nad rewolucyunymi zmianami w religii i spo³eczeñstwie i nadanie jakiego¶ w miarê formalnego charakteru nowej chierarchii ko¶cielnej. Generalnie stworzenie pierwszego pañstwa protestanckiego oderwanego od Rzymu. Najlepiej z królem polskim na tronie.
Jak siê okaza³o te wszystkie koncepcje mimo wspólnych sukcesów militarnych by³y nie do pogodzenia, a rozwi±zanie osi±gniêto pod Lipanami.
Osobi¶cie nie wiem czy gdyby uda³o siê któremu¶ pr±dowi zwyciê¿yæ (któremu??) to by³oby lepiej. Chyba zbytnio wkracza to w fantastykê naukow±
. Mnie urzek³o w tym kiedy¶ to ¿e to by³ bunt jakich wiele w ¶redniowieczu, i jakich wiele o pod³o¿u religijnym, ale jedyny który odniós³ takie sukcesy i jedyny który de facto Rzym musia³ uznaæ jako czasowo oderwany spod jego w³adzy. Za¶ walka w której po jednej stronie s± ochotnicy maj±cy swoj± wizjê naprawy ¶wiata, a z drugiej przewa¿aj±ce si³y starego porz±dku zawsze jest obrazowa, plastyczna i chyba poci±gaj±ca
.
Pozdrawiam