Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pugina³y
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Wojciech Radzki
Kto w Polsce robi porz±dne pugina³y za rozs±dn± cenê?
Interesuj± mnie tarczkowe lub basilardy.
Pozdr
WR
igorusis
To ja dolaczam sie do pytania zeby nie zakladac nowego tematu.

Czy takiego typu puginaly na zalaczonych obrazkach mogly byc spotykane w Polsce? Chodzi mi o 17w.
Mile widziane zrodla (obrazki, ryciny).
Borg
Re Wojtek:
Pomecz Slawka Ciszewskiego (na Bagricie jest) robi naprawde tanio. Jakosc jest ok, robi dokladnie wedle wzorow wiec nie powinno byc problemow. Czekan z Radymna zrobil mi praktycznie do milimetra z oryginalem (3mm za dlugi anger.gif ) Nie sa to dziela Grzdacza ale nie sa tez takie ceny
Micha³ ¯elazo
Andrzej Mikiciak (te¿ jest na Bagricie).
Poniewa¿ stwierdzenie "tanio" jest wzglêdne, powiem tak: relacja jako¶æ - cena u Andrzeja jest rewelacyjna.
Polecam. Jak cz³owiek odbiera cudeñko, to zamiast ¿alu po wydanych pieni±dzach niemal ma ¶wiadomo¶c, ¿e oszczêdzi³ smile.gif

Pozdr.
M.
Robert £aziñski
Nie chcê Cie specjalnie martwiæ Igorusis, ale omañska jambija w polsce XVII w. raczej nie by³a najpopularniejsz± broni± bigsmile2.gif Jak chcesz co¶ we wschodnich klimatach to raczej poszukaj sobie wzorów tureckich albo perskich, te¿ maja takie dwusieczne, zakrzywione "cósie" tylko wygl±daja troszkê inaczej ...
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Aion, pikno¶ci. Obecnie w³a¶nie celuje w tarczowce i baselardy, bo na nerkowce patrzeæ nie mo¿e bum.gif po wykonaniu d³uga¶nej ich serii. Pozdrawiam
Gwyn
Tunia
ale za to nerkowce sam miód i cukierki :D
igorusis
Dzieki Robert

Po prostu widzialem u Pepsona na stronce fotki z Muzeum Wojska Polskiego i tam pyly podobne eksponaty tylko perskie (tak byly przynajmniej podpisane). Dlatego mnie zastanowilo czy to bylo spotykane w Polsce. icon_rolleyes.gif

A co do pochodzenia jambiji (nawet nie wiedzialem, ze sie tak nazywa) to masz racje, kupilem ja pare lat temu w Jemenie i tak od tych paru lat wisi na scianie wiec sobie pomyslalem ze sie na cos przyda. No ale bedzie sobie musiala jeszcze troche powisiec. icon_wink.gif

Pozdrowionka
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.