Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grabarz
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Borg
Hej
Tak czytajac post Owena temacie o katach naszla mnie mysl
Czy w XIV/XV wieku grabarze nosili cos charakterystycznego dla swej profesji?
Widzialem po ikonografi jakies rozkopywanie szczatkow ¶wietych i nie zauwazylem niczego szczegolnego... ale moze ktos wie cos wiecej
Czy wiazali sie w jakies zwiazki, cechy ?
Ogolnie cos na ten temat ciekawego ktos wie?
Pozdrawiam
Borg
Pawe³ Lipnicki
Nie by³o (przynajmniej ja nie znalaz³em) strojów odró¿niaj±cych grabarzy od innych. Mo¿e bardziej narzêdzia - rekwizyty
grabarza mog³y go odró¿niaæ, lecz raczej nie sam strój. Czy siê zrzeszali - postaram siê sprawdziæ.
Andrzej Siejeñski
Hm, co do stroju to nawet dzisiaj grabarza trudno poznaæ po ubraniu roboczym (ostatnio mia³em okazjê sie przyjrzeæ).
Pozdrawiam
Owen
Hej
To co mogê powiedzieæ na pewno, to przynajmniej w Polsce nie by³o ¿adnych gildii, cechów ani bractw zrzeszaj±cych grabarzy. Jak ju¿ wspomina³em uwa¿a siê, ¿e byli oni wyrzuceni poza nawias spo³eczny. Ale wydaje mi siê ¿e mogli funkcjonowaæ na zasadzie zawodu tylko w du¿ych miastach przy du¿ej specjalizacji zawodowej w nich wystêpuj±cej.
Pozdrawiam
Vislav
Witam

Old Scarlett: The Gravedigger of Peterborough
CYTAT
Dr. Dibdin, who last copied it, tells us that 'old Scarlett's jacket and trunk-hose are of a brownish red, his stockings blue, his shoes black, tied with blue ribbands, and the soles of his shoes red. The cap upon his head is red, and so also is the ground of the coat armour.

http://www.thebookofdays.com/months/july/2.htm

pozdrowienia
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.