Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Obecnosc Rzymian na terenach polski?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Wojciech
Witam,

Poszukuje materialow dot. obecnosci rzymian na terenach dzisiejszej Polski. Gdyby ktos byl taki mily i mi cos podeslal byl bym wdzieczny
Rabiega
Witam.
A tak konkretnie ?
Znalezisk rzymskiej proweniencji jest mnóstwo - ozdób, monet, szk³a - ale to wszystko importy.
Limes Imperium Romanum przebiega³ na po³udnie od naszych ziem.

Pozdrawiam.
Wojciech
kiedys obilo mi sie o uszy o sladach pobytu rzymskich oddzialow zbrojnych na tych terenach, nie pamietam tylko gdzie o tym czytalem
Rabiega
Pewnie u Mistrza Micha³ka bum.gif ?
Organizacje terytorialne i plemienne na naszych ziemiach, tak¿e na po³udniu wydaj± siê byæ ca³kiem sprawne i zorganizowane w okresie "rzymskim". A z tym wi±¿e siê i wydolno¶æ militarna.
Vide - pradzieje np. Cieszyna. Bodaj pisa³ o tym, ³adnie i z niema³ym znawstwem - Jasienica.
Nie spotka³em siê z informacjami dotycz±cymi jakichkolwiek militarnych ekskursji rzymskich na pó³noc od Karpat.
Mo¿e jaki¶ ma³y oddzia³ek eskorty rzymskiego urzêdnika lub kupca ?
Nie wydaje mi siê, by cokolwiek wiêcej.
P.S. Wojciechu - popraw profil, taki stary to chyba nie jeste¶ ?
Marcin Glinianowicz
Witam!

Jest taka teoria, ¿e za Domicjana (oko³o roku 92) Rzym prowadz±c wojnê z Markomanami, Kwadami i Jazygami zawar³ sojusz z Lugiami. Ci ostatni mieli mieszkaæ na terenie dzisiejszych ziem polskich. Rzymianie wys³ali im symboliczne posi³ki w postaci 100 je¼d¼ców, donosi o tym Kasjusz Dion. Zak³adaj±c, ¿e dotarli oni do Lugiów to by³by to jedyny znany przypadek obecno¶ci rzymskich ¿o³nierzy na terenie dzisiejszej Polski.

Jak zaznaczy³em jest to tylko teoria ale my¶lê, ¿e warta nadmienienia.

Pozdrawiam Glina

P.S. ¬ród³o tej teorii to: J.K. Koz³owski, P. Kaczanowski "Najdawniejsze dzieje ziem polskich" tom1, s. 236.
Rabiega
Fakt, przekazy Kasjusza Diona, traktuj±ce o wielu aspektach ekspansji i funkcjonowania Imperium - wydaj± siê byæ wiarygodne, uwzglêdniaj±c chocia¿by ich geograficzn± precyzjê.
Tym niemniej - Rzymianie nad Odr±, Wart± i Wis³± mogli byc tylko go¶æmi icon_cool.gif .

Salve.
Najeczka
Wiem, ¿e znajdowano pos±¿ki bóstw rzymskich na terenach pomorza... jak±¶ broñ te¿ znale¼li. Co¶ na temat Okresu Rzymskiego na terenach polski mo¿na znale¼æ w "Pradziejach ¦l±ska" i "Pradziejach Pomorza" pana Kostrzewskiego.

[Wyci±³em czê¶æ nie na temat. Piotr P.]
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.