Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kat w XII-XIII wieku
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Wilka
Witam!
Czy kto¶ oriêtuje siê mo¿e jak przedstawia³ siê polski wczesno¶redniowieczny (ok. XII-XIIIw) kat? Bêdê wdziêczna zarówno za jakiekolwiek wskazówki co do jego stroju jak i za ryciny z wizerunkami.
Pozdrawiam!
DrzewiaK
To kaci w XII i XIII wieku chodzili w legginsach i z kaukaskimi sztyletmi przy boku?

Ja czyt³em, ¿e kat w tym okresie, je¶li chodzi o ubiór niczym specjalnym nie wyró¿nia³ siê od innych.
¯adnych czerwonych kpturów itp. Tak zreszt± jest na wiêkszo¶ci rycin.
Tak naprawê instytucja kata wykrystalizowa³a siê gdzie¶ oko³o XIV wieku. Wcze¶niej bardzo czêsto jego robotê wykonywali ludzie z dorywczego mianowania.
Tatar
Sorki kolegy za totalny offtop... ale co to jest "KAT"?

Serdiecnie dziejuje i pzeprasszam...
Vlasta
палач
Rabiega
CYTAT(Tatar)
co to jest "KAT"?

Budelis usmieszek_01.gif
Tatar
Dieki Vlasta i Rabiega!
Sory za oftop smile.gif
Rabiega
Re - Wilka :
Tak jak napisa³ Drzewiak, a¿ do XIV.
Mój poprzedni post by³...nie do koñca serio smile.gif .
Pozdrawiam.
DrzewiaK
Witam.

A tak w ogóle to ta profesja by³a tyle¿ prestizowa co i niewdziêczna. Kat mia³ zawsze wysok± pensjê, swoje w³asne miejsce w karczmie. Poza tym równie¿ niejednokrotnie zna³ siê na medycynie. (Trzeba wiedzieæ jak r±czkê nastawiæ, ¿eby j± znów móc wy³amaæ. :-)
Z drugiej strony, musia³ te¿ uprz±taæ padlinê z ulic miejskich i pod jego opiek± czêsto te¿ by³y miejskie burdele.

Wierzono te¿ ¿e dotkniêcie jego miecza przynosi³o nieszczê¶cie.

Poza tym KAT to niegdy¶ bardzo fajny zespó³ metalowy. :-)))
Ja te¿ przepraszam za offtopic.
Owen
Hej
No ja opieraj±c siê na autorytecie np prof. Samsonowicza czyta³em ¿e by³ raczej "persona non grata" w mie¶cie. Generalnie osob± bardzo poszukiwan±. Czêsto jeden kat "obs³ugiwa³ kilka o¶rodków, zw³aszcza je¶li by³y mniejsze. Ale z drugiej strony, tak jak grabarze, czy nawet garbarze - by³ to zawód "nieczysty". Kat zazwyczaj mia³ dom pod miastem a nie w nim a spo³ecznie by³ wyalienowany. Trochê to chaotyczne co napisa³em, ale pó¼niej postaram siê co¶ zacytowaæ jak znajdê.
Pozdrawiam
Colin
Mo¿e to siê przyda...

Biblia Maciejowskiego smile.gif
Squax
Witam,
jeden z moich przyjació³ ma zamiar odtwarzaæ kata z lat 1240-1250 na ziemiach polskich. Interesuje mnie ubiór, wyposa¿enie (u¿ywa³ on topora czy miecza katowskiego) oraz metody przeprowadzania tortur i egzekucji. I jak to jest z tym czerwonym kapturem? Czy to tylko wymys³ filmowy?

P.S. Za³o¿y³em ten temat, poniewa¿ nie znalaz³em informacji na forum. Istnieje podobny temat tycz±cy siê jedynie stroju kata i to z XIV wieku (http://www.freha.pl/index.php?showtopic=8695&hl). Poza tym nie dosta³em w nim odpowiedzi na swoje zapytanie, dlatego proszê Moderatorów o nie kasowanie tego tematu.

Pozdrawiam
Squax
Adsumus
" Kary ¶mierci dzielono na zwyk³e i kwalifikowane. Do zwyk³ych zaliczano ¶ciêcie i powieszenie. ¦ciêcia dokonywano zazwyczaj mieczem, rzadziej toporem np. w Elbl±gu"

Tadeusz Maciejewski "Historia ustroju i prawa s±dowego w Polsce" s. 172

Dodatkowo wykonywanie tej roboty przynosi³o imfamiê i nie by³o mo¿na zostaæ w przysz³o¶ci, nawet gdy przesta³o siê byæ katem, np. radnym.

A w tym okresie we Wroc³awiu mieszczanie ganiali po rynku kata, któremu skazaniec za szybko umar³...
Purvis
Do obowiazków kata nale¿alo te¿ m.i,.n usuwanie padliny z ulic oraz opieka nad zamtuzami. Z tego wynika, ¿e kat jako postaæ raczej znana nie musial siê maskowaæ pod czerwonym kapturkiem.
Kwalifikowane wyroki ¶mierci to ró¿ne "bonusy"; lamanie kolem, mutylacja, przypalanie. Wyobra¼nia ludzka nie zna granic, przynajmniej w temacie robienia bliznim krzywdy.
Wiêcej poszukaj w ¿ródle, które wskaza Adsumus
P
Adsumus
Tutaj chyba mo¿na stosowaæ analogiê.
Wiêc przez analogie z obrazami z II po³ XV wieku, mo¿na stwierdziæ, ¿e nie mieli elementów stroju, który szczególnie by ich wyró¿nia³.

Pozdrawiam
Zarim Gabriel
Co do kaptura noszonego przez kata smile.gif to na pewno nie bêdzie to maska jedynie z otworami na oczy i usta, takie co¶ ogranicza pole widzenia kat móg³ by siê pomyliæ w swoim fachu, a z tym wi±za³ sie szereg niesprawiedliwo¶ci. kaptur owszem mo¿e byæ to popularny element stroju, jednak nie taki wymys³ jaki podsuwa nam kino amerykañskie.

co do zajêæ kata, no by³o ich sporo zale¿nie od miasta ;) a ponad to kat to wielki koszt dla miasta, ograniczony jeszcze przez prawo, wiec nie wszêdzie by³ ;)
Squax
Witam,
mia³em awarie komputera, tak wiêc dopiero teraz odpisujê. Zastanawiam siê nad zakupem ksi±¿ki "Krwawa profesja" Szymona Wrzesiñskiego, ale nie wiem czy warto. Czy kto¶ j± czyta³?

Co do stroju to my¶la³em, ¿e kat wyró¿nia³ siê jakim¶ skórzanym odzieniem- w razie ubrudzenia siê krwi± ³atwiej schodzi³a ze skóry ni¿ z odzie¿y we³nianej czy lnianej- ale to tylko moje przypuszczenie.

CYTAT
¦ciêcia dokonywano zazwyczaj mieczem, rzadziej toporem np. w Elbl±gu
istnieje mo¿liwo¶æ sprecyzowania kszta³tu miecza? My¶la³em, ¿e kat w XIII wieku pos³ugiwa³ siê jakim¶ wiêkszym toporem- je¶li chodzi³o o ¶ciêcie ofiary (mniejszy wysi³ek ni¿ mieczem). A dopiero w XIV-XV wieku pojawi³ siê miecz katowski zwany tasakiem.

Je¶li mo¿ecie to opisujcie ró¿ne metody torturowania jaki i urz±dzenia, którymi siê ówczesny kat pos³ugiwa³. Bo sam nie wiem ile prawdy znajdê w internecie (choæby kaptur). Proszê Was o pomoc, gdy¿ mieszkam w ma³ym mie¶cie i nie mam dostêpu do literatury, która mog³aby mi pomóc.

Pozdrawiam
Squax
Purvis
Wszystkie egzemplarze miecza katowskiego z którymi siê spotka³em mia³y têpy, pó³okrag³o zakoñczony sztych(ale errare humanum est, lepiej to sprawd¼).
Co do uzycia topora, to co¶ mi sie ko³acze, ¿e róznica polega³a nie tyle na porêczno¶ci, co na pozycji spo³ecznej skazanego. Z kolei za drugim uchem ko³acze mi siê, ze miecz by³ do scinania, a topór do æwiartowania, akle tak jak pisa³em wy¿ej, latka mi lec± i pamiêæ ju¿ nie ta....
Co do metod torturowania, to by³ na freha temat o wykonywaniu wyroków smierci, poszukaj w archiwaliach dzia³u "ludzie i spo³eczeñstwo" albo " rzemios³o i przedmioty ¿ycia codziennego"
pozdrawiam
P
Twardostoj
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.