CYTAT(Wotawa)
Co do badania ¶ladów na zakonserwowanym przecie¿ he³mie - czy przed ponownym taninowaniem i woskowaniem (parafinowaniem) bêd± dokonane badania metalograficzne? By³oby super. Zw³aszcza, ¿e ¶lady s± - powiedzmy nie rzucaj±ce siê zbytnio w oczy. Ale wola³bym poczytaæ o tym w ca³o¶ci, co z przyjemno¶ci± uczyniê.
Hehe - wszyscy by przeczytali - ale narazie ja mam tylko kilka zdjêc - badania metalograficzne mo¿e odpowiedz± na wiêkszo¶c pytañ - ale te pytania trzeba zadaæ -wysun±æ przypuszczenia itp - które zostan± zdementowane lub potwierdzone przez wyniki badañ.
CYTAT
CYTAT
Co do tego ¶ladu na szczycie to widac go na jednym zdjêciu - widaæ jakby taki cieñ w miejscu gdzie mia³by byæ ko³paczek-szysz (inaczej zardzewia³a blacha) tak jakby by³a tam linia zabrudzenia .... w pewnym miejscu przechodzi ona w wgniecenie które jest przed³urzeniem tamtej linii .
Co mo¿na interpretowaæ ró¿nie, je¶li wogóle jest to to o czym piszesz Mardinusie. Ale to nam mo¿e powiedzieæ np. krakowska AGH dopiero. Poczekam na ca³o¶æ opracowania. Bo - z ca³ym szacunkiem- jeden kowal na tym co¶ widzi, inny - nie. Kwestia pokrewna wnioskowaniu hipotetystycznemu.
Nie wiem czy mogê .....wysy³aæ powiêkszone zdjêcie (z miejscem które JA interpretujê jako ¶lad po szyszu)
Nowakowski mo¿e sie nie zgodziæ :-)
Ja to zobaczy³em - wiêc mo¿e inni to tak samo zinterpretuj±..... (ale daleki jestem od typowego chciejstwa )
CYTAT
Dowodem ,¿e jest to he³m a nie np lejek to slad po ko³paczku-szyszu , oraz przes³anka ,¿e nie zosta³ wykonany w XXw (rozstaw nitów nie jest wielokrotnosci± centymetrów ) czyli nie jest to czê¶æ maszyny Przepraszam, ale dowód w³a¶nie kona w konwulsjach. Choæ samo spostrze¿enie uwa¿am za badzo cenne.
Piszê ,¿e dowodem jest ko³paczek (je¶li ¶lady które znalaz³em s± sladami po nim) a sprawa cm to tylko przes³anka - eliminuj±ca miejsce i czas powstania:XXwiek fabryka , lub zak³ad produkcyjny (przez to raczej nie jest to ko³pak ¶mig³a , os³onka korpusu bomby , cze¶æ traktora itp.
A wiêkszo¶æ metalowych znalezisk z naszych ziem to w³a¶nie z³om z XXw (np z czasów wojny).
To co piszesz o sprawie miar - jest ciekawe - nie wiedzia³em o tym.
CYTAT
CYTAT
Przes³ank± ,¿e nie jest to he³m wczesno¶redniowieczny jest fakt ,¿e wykonano go z 2 kawa³ków - do¶æ wielkich p³atów metalu.(w wczesnym sredniowieczu baaardzo trudnych do wykonania) i zastosowano takie p³aty w he³mie do¶æ prosto wykonanym .
Przyjmuj±c ten tok my¶lenia he³my z jeziora Orchowskiego, albo z Lednickiego te¿ nie mog³y byæ wykonane w XIw. Ewidentnie prezentuj± jeszcze wiêksze kawa³ki matalu.
Tak oczywi¶cie masz racjê - ale takie wielkie kawa³ki metalu by³y wtedy szczytem rozwoju metalurgii.
Takie he³my by³y super wytrzzyma³e , lekkie , trwa³e - po prostu mercedesy pomiedzy he³mami.
Strasznie trudne do wykonania - dlatego wykonywane przez wysokiej klasy specjalistów - a nie przez niskiej klasy - jak ten he³m.
Po prostu nie pasuje .....
A ten nieszczesny XVw hm - to nie dyskusja naukowa - to takie wrzucenie daty oddalaj±ce czas wykonania do innych epok.(epok w których taki he³m o takim wykonaniu idealnie wpasowa³by siê do realiów danej epoki)
A mo¿e w³asnie przez t± dyskusjê - kto¶ nabierze w±tpliwo¶ci i przekarze ten he³m do badañ?
i w³a¶nie dlatego bêdziemy mieli t± publikacjê o której piszesz?
Mo¿e kto¶ inny popatrzy w zdjêcie i znajdzie co¶ innego - ..........
Trzeba zadawaæ pytania.