Czo³em
Jako ¿e turnieje bojowe szabli s± co raz czêstszym elementem imprez XVII w., a tak¿e i na naszej imprezie jego nie braknie, czas zaopatrzyæ siê w Szyszak husarski z przeznaczeniem do turnieji bojowych szabli - sztuk 2. Poszukujemy zatem producentów, wytwórców etc..
Szanowna Braci, je¶li znacie kogo¶ godnego polecenia, proszê o namiar.
Tak, to prawda, szukamy dobrego rzemie¶lnika z w miarê przystêpnymi cenami. Chcemy tak¿e aby szyszaki nie by³y wykonane z he³mów ¿o³nierskich, bo o ile s± wytrzyma³e, to jednak koleboc± siê na ³epetynie i opadaj± zas³aniaj±c widoczno¶æ.
Z mojej strony mam pytanie: czy mo¿e kto¶ u¿ywa szuszaka husarskiego wykonanego przez Maridiusa?, bo nad takim na razie siê zastanawiamy, ale na ¿ywo go nie widzieli¶my. Proszê o porady i namiary. Z góry dziêki....
hej Rawo
gdzie swoje szyszaki kupiliscie?
widzia³em je u was w tym roku na imprezie i bardzo by nam sie takie przyda³y
prosze o namiary na producenta i informacje: ile za nie zap³aciliscie.
Cze¶æ. Jeden szyszak kupili¶my okazyjnie, a drógi (ten zdobiony) bezpo¶rednio od producenta. Têcza ma maila do niego, to ci prze¶le. Muszê stwierdziæ, ¿e szyszak kupiony okazyjnie jest lepszy (mniej zdobny, i zrobiony tak jakby z dwóch po³ówek g³adkich), bo w drógim, nity mosiê¿ne nie by³u dobrze sklepane, i bardzo wystawa³y, przez co by³ nie wygodny. Poza tym - je¶li bêdziecie brali bezpo¶rednio od tego go¶cia- musicie dok³adnie dogadaæ siê co do wymiarów, bo my jako¶ siê nie zgrali¶my, i mamy nieco mniejszy. Koszt, nie pamiêtam, Têcza chyba bêdzie wiedzia³, chyba oko³o 450-500z³ bez faktóry. Do tych szyszaków do ¶rodka u¿ywamy kaptórów przeszywek.
Poza tym wiem ¿e Maridius (czy Mardinus?) robi te¿ szyszaki, ma zdjêcia na swojwj stronie, ale nie wiem po ile i jak siê sprawuj±. Mówi³ ¿e robi je wg. oryginalnych planów z ok. 1630r.(je¶li siê nie mylê).
dzieki serdeczne
to ja sie Têczy spytam
pozdrowienia z Tykocina
Moje szyszaki wykonujê wed³ug planów z muzeum wojska polskiego.
Mam plany ca³ej zbroii z ok 1630r.
Plany s± w miarê dokladne - rozrysowane wszystkie elementy jako rysunki techniczne (wykonawcze)
Np w moich wyrobach zachowuje wszystkie krzywizny zgodne z orygina³em.
Lecz grubo¶æ blachy jest troche wieksza - tam wszedzie 1mm - u mnie 1,5 i 2 mm.
Moim skromnym zdaniem to by³a zbroja paradna - a w³a¶ciwie pokojowa - do ustawienia w pomieszczeniu na stojaku.
Dowodem jest odwrotne zamocowanie jednej folgi naramiennika (w zbroii w muzeum ) ja t± folgê mocujê w³a¶ciwie - i wszystko zaczyna siê ruszaæ tak jak powinno.
W zbroi z muzeum - zamocowano folge odwrotnie - i nie chcia³o to pracowaæ - wiêc j± z³±czyli nitami na sta³e.
CYTAT(mardinus @ 21:18 14.11.2006) [snapback]172075[/snapback]
Moje szyszaki wykonujê wed³ug planów z muzeum wojska polskiego.
Mam plany ca³ej zbroii z ok 1630r.
a ile sobie teraz Waszmosc za te szyszaki liczycie ?
aaaa i taka plyta twarzowa jak kiedys bylo na stronie tez by mnie interesowala
Pozdrawiam
AdamS
witam.
Szyszaczek 600z³
niezdobiony 380z³
Co do tej p³yty twarzowej to musimy sie dogadaæ.
Najlepiej jak znajdziesz gdzie¶ oryginaln± do niej ikonografiê to pogadamy - bo ja wzorowa³em siê na ospreyu (a to troche kiszka).
szczerze mowiac wali mnie ze to kiszka ... ma byc bezpieczny to najwazniejsze .....
a Twoj "projekt" wyglada super i wyglada na najbezpieczniejszy jaki widzialem
pozdro
AdamS
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.