Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Czesci miecza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie - porady techniczne
Tatar
Witam!
Zmam ze "kliknij szukaj przed glupo pytanie" ale problem jet podwojny: Jestem samouczka Polskiego i w dodatek absoliutnie niesdazam pisac z Polskimi literkami...
Wiec prosze o pomoc:
Moze ktosz moze podzucic rysunek miecza gdzie jest opisano co jest co:
garda, glownia, i tak dalej...

Z gory dziekuje za pomoc!
Czarny Rycerz
Na tej stronie w dziale biblioteka masz budowe http://las1410.prv.pl/ ..Ale nie wiem czy o to ci chodzilo
Rabiega
Kalavijas.

Wyedytowa³em i poprawi³em zgodnie ze wskazówk± Tatara smile.gif

Pozdrawiam !
Borg
A tak by gdzies na forum lezalo i ktos skorzystal
Tatar
Borg i Rabiega - wlasnie otto i hodzilo! serdecnie dziekuje!

Rabi - emm.. jestem zahvycony ze prubovalesz napisac po litewsku... pisze "prubowalesz" bo niestety kardas na litewskim oznacza szable, palasze i im podobne, a miecz jak to powiedzic "szriedniowieczny" to jest KALAVIJAS, od slov "kala" (pol - "kuc") i "vijas" (no chyba "sznurki") co oznaczy dawna technike kucia - metalove paski cieniutkie jak sznurky byli kowane v jeden kaval - w miecz. Od tego i poszedlo- KALAVIJAS smile.gif Ale nieprzejmuisie - naprawde milo czytacz cosz bliskiego do oczy!
Rabiega
Stara³em siê, a nie wysz³o icon_sad.gif
W dostêpnym ¼ródle oba te s³owa t³umaczone mam i jako miecz i jako szablê. I wybra³em niew³a¶ciwie smile.gif .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.