Witam wszystkich frechowiczów. Kiedys le¿±c sobie w ³ó¿ku wpad³em na pomys³ zrobienia sobie zbroi z d³ugich skórzanych pasków plecionych przez siebie daj±cych efekt dobrego materia³u na zbrojê. Mam tylko jeden problem, ni wiem jakiej gubo¶ci skóry urzyæ. Dodaje ¿e ka¿de przeciêcie sie paska by³oby ³aczone ma³ym nitem. Z góry dziekuje za odpowiedzi i przepraszam jesli taki temat ju¿ by³. Pozdro.
mi sie wydaje ze wiekszym problemem takiej zbroi by³a by jej historycznosc:) podobne patenty by³y w LOTR wiec.... lepiej pociac te paski ponawiercac i zrobic lamelke;] wtedy grubosc skóry to tak od 4mm w góre;]
Dzieki morghot ale jeszcze jakbysmi podrzucil fotki bym by³ bardzo zadowolony. Oczywi¶cie z tymi fotkami to do wszystkich
U górki pod banerkiem jest guziczek SZUKAJ. Proponuje klikac i wpisac wspomniana lamelke. przerabiane wiele razy.
Orzech
pancerz paskowy na bliskim wschodzie XII -XIII wiek :
na moje oko w tym pierwszym obrazku mo¿e to równie dobrze byæ (i na 99% jest) lamelka...
w kazdym razie pancerzyk, o którym pisze KENDZIOR nadal pozostaje fantazj±...
Fakt, to pierwsze to lamelka raczej, a to drugie to sk±d ( lokalizacja, ¼ród³o ) ?
Chêtnie dowiem siê czegos wiêcej !
Pozdrawiam.
Z iranu z XII wieku wykopki skorzanych elementow pancerzy a tego czy to lamelka nie byl bym taki pewien przy tym jak wyraznie zaznaczone sa plytki na drugim gosciu i przy tych znaleziskach moze to byc tez taki pancerz pakowo skorzany ...... strzal Dir
Piano Carpini wyra¼nie pisze o takich zbrojach. Czarno na biaym o zbrojach z pasów skóry wi±zanych ze sob± i zachodz±cych na siebie. Pisze te¿ o tym, ¿e taki pancerz zas³ania³ ca³e rêce. Przychyla³bym siê do zdania, ¿e rozwi±zania s± takie samo jak w pancerzach lamelkowych, a sama zbroja (pancerz w³asciwie) jest ich form± ewolucyjn±. U nas bardzo ³adnie opisa³ to dr Witold ¦wiêtos³awski Uzbrojenie koczowników Wielkiego Stepu w dobie ekspansji Mongo³ów (tytu³ cytujê z pamiêci). Bardzo polecam wszystko podpisane tym nazwiskiem.
Aha - czêsc przedstawieñ zapewne jest uproszczonym wizerunkiem pancerza lamelkowego, ale sporo z nich to pancerze "paskowe". Tak czy inaczej na pewno by³y.
Dir - mam pro¶bê, ten skan z Nicolla który za³±czy³e¶ jest opisany odpowiednio, mógh³by¶ do³±czyc opis? Nie mam akurat Nicolla pod rêk±.
Bardzo Wam wszystkim dziêkuje, ale prosze o jakie¶ zdjêcia albo chociaz namiar na stronki www.Pozdro.
Je¶li mo¿na spytaæ Kendzior, co ty chcesz odtwarzaæ ??
mam fotki z opisem do tego Dir-owego skanu
No i zosta³em wyrêczony ...... zastanawia mnie to w jaki sposob byly ³±czone na ramionach tego typu pancerze zamierzam sobie cos takiego zrobic na XII wiek
Odpowiadam teraz na pytanie szanownego Berka. Tak w rzeczywisto¶ci to ja oddtarzam wszystko . To znaczy ¿e na jaki nowy pomys³ wpadne to zamierzam go zrealizowaæ. Z ró¿nym skutkiem
. Choæ niektórzy w odpowiedzi na moje pytanie nawi±zuja do lamelek to i tak nie mam im to za z³e, poniewa¿ taki pancerz jaki ja wymy¶li³em nie by³ chyba u¿ywany dawniej i tak wiêc troszkê nie kapuj± o co mi chodzi . Ale nie przejmujcie sie ja jestem tylko ma³ym pionkiem na planszy .dzienx.
CYTAT
Choæ niektórzy w odpowiedzi na moje pytanie nawi±zuja do lamelek to i tak nie mam im to za z³e, poniewa¿ taki pancerz jaki ja wymy¶li³em nie by³ chyba u¿ywany dawniej i tak wiêc troszkê nie kapuj± o co mi chodzi
Nie wiem czy dobrze zrozumia³em, ale czy Ty odtwarzasz sam swoje pomys³y? To chyba z definicji samo z sob± siê nie zgadza. Nie lepiej skupiæ siê czym¶ co BY£O i w³o¿yæ w to troche wysi³ku, pracy i czasu?
Orzech
Musze stwierdziæ ¿e tak. Sam realizuje swoje pomys³y nawet z róznych epok. Po prostu czekam az siê za³apie do jakiego¶ konkretnego bractwa. Jak by co to jestem z Jêdrzejowa w ¦wiêtokrzyskiem. Gdyby kto¶ mia³ wolne miejsce do druzyny to chêtnie przyjme propozycje. Oczywi¶cie je¿eli jest z okolic mojej mie¶ciny. Pozdo for all.
hmmm... wiesz, ja te¿ lubie realizowaæ swoje pomys³y, ale ta "zabawa" ma to do siebie, ¿e du¿± radochê sprawia doprowadzenie siebie do wysokiego poziomu, zgadzaj±cego siê w du¿ej mierze z tym co by³o ju¿ kiedy¶, lat temu pareset. Dlatego w³a¶nie nazywa siê to odtwórstwem. Ale mówi±c o wysokim poziomie, nie my¶limy tu wcale o ukazaniu z siebie jakiego¶ megafajnego rycerzyka. Bêd±c nawet zwyk³ym piechurem zabawisz siê ¶wietnie, byleby¶ odpowiednio skompletowa³ czê¶ci stroju, potem dopiero idzie uzbrojenie. Pozdrawiam i powodzenia ¿yczê
Orzech
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.