Co dok³adniej wiadomo o sowach w wiekach ¶rednich, ptakach obecnie uwa¿nych za symbol m±dro¶ci?
Czy móg³by¶ sprecyzowaæ pytanie?? Chodzi Ci o symbolikê, gatunki w ¶redniowieczu czy np.sowê w heraldyce???
BTW : - Sowa w staro¿ytnej Grecji by³a symbolem/zwierzakiem Ateny, bogini m.in. m±dro¶ci. Dzi¶ powielamy ten w±tek
Dok³adniej chodzi mi o symbolikê sowy w ¶redniowieczu, wiem ju¿, ¿e to ptak uwa¿any za z³y znak, uwa¿ano tak¿e, ¿e ma powi±zania z si³ami ciemno¶ci, ale je¶li dawniej wystêpowa³y równie¿ inne gatunki sów to informacja o nich nie zawadzi , a wrêcz bêdzie przydatna
.
Sowa - byty upad³e, upiory, zmory nocne (sukkuby, inkuby), demony, szkodniki. Tajemnica, jasnowidzenie, wgl±d w sprawy budz±ce strach. Utrata energii, procesy niszcz±ce. Strategiczne planowanie posuniêæ. Introspekcja, ¿ycie nocne. Pora nocy. Zima. Kierunek pó³nocny.
http://www.astrowyrocznia.republika.pl/slownik.htm
to wed³ug Kalendzarza Tebañskiego
pozdrawiam Tormey
Tormey? to moze lepiej zajrzec do Kopaliñskiego "S³ownik Symboli", ni¿ do astrowyroczni?...
w kwestii gatunków: dawnej wystêpowa³y te same co teraz, tylko wiêcej ich by³o bo i puszcze porasta³y wiêcej Europy, ani¿eli teraz. A sowy potrzebowa³y nie m³odniaków, a spokoju starych drzew i ich dziupli:-)
Wydaje siê, ¿e w Polsce zawsze najlepiej rozpoznawany by³ puszczyk (strix aluco). ¦wiadcz± o tym zarówno przekazy z literatury pisanej, jak i te z tradycji ustnej (zanotowane - odnosz± siê wprawdzie XIX wieku, ale baz± dla nich by³y du¿o wcze¶niejsze obserwacje - tzw. trwa³o¶æ ludowej transmisji ustnej).
Puszczyk by³ ³atwy do obserwacji: bo do¶æ pospolity, okropnie g³o¶ny, raczej du¿y i nawet wspó³cze¶nie nie stroni±cy od siedzib ludzkich - bazê wypadow± urz±dza sobie np. w opuszczonych lub ma³o u¿ywanych stodo³ach.
To jego g³os mia³ przepowiadaæ ¶mieræ i takie tam sprawy.
Witam.
Jedna m±dra pani dr M . Mortchalewicz z Gdañska napisa³a bodaj dwa lata temu pracê na temat sokolnictwa w Zakonie Krzy¿ackim w czternastym i piêtnastym wieku.
W onej pracy przewija siê motyw sowy.
By³ to ptak ³owny u¿ywany przez ni¿szych dostojników,rycerzy,czy bogaty patrycjat miejski.
Mnie sieprzypomina, ¿e babcia moja mówi³a, ¿e pójd¼ka (Athene noctua) wo³a "pójd¼ w do³ek pod ko¶cio³ek" - czyli - podobnie jak krzyk lelka mog³a byæ zwiastunem ¶mierci ;)
Maskotka
Sowy by³y atakowane przez ptaki dzienne, wiêc wystawiano je na wabia. Tak polowano z sowami.
Gdzie¶ widzia³em klamrê od pasa z terenu Polski (chyba XIII w.), ozdobion± motywem sowy.
Sowa w ¶redniowieczu LUCYFUGA
uwa¿ana za symbol pomocy medycznej gdy¿ ta mia³a byæ powi±zana z si³ami z³a
magi± czarownicami itd
(w niektórych podaniach czarownice zamienia³y sie w sowy)
w XV wieku zaczêto odbieraæ ja jako kobietê zmar³± w po³ogu
czasem przed porodem przybijano sowê za skrzyd³a na drzwiach domostwa
mia³o to wró¿yæ szczê¶liwe rozwi±zanie
napisaæ o tym mog³a bym ca³± stronê
je¶li komu¶ bardzo to potrzebne to napiszê
ale po sesji
witam wedug wierzen s³owianskich
jej g³os w nocy zwiastowa³ smierc, nazwa sowa-zowa ptak zawiacy, pójdzka.
podobne znaczenie przypisowano równiez wyciu nocami psów.
CYTAT(mirek knight @ 16:08 28.01.2007)
witam wedug wierzen s³owianskich
jej g³os w nocy zwiastowa³ smierc, nazwa sowa-zowa ptak zawiacy, pójdzka.
podobne znaczenie przypisowano równiez wyciu nocami psów.
A co to jest "ptak zawiacy" ???
CYTAT(Unik @ 13:12 13.06.2006)
Sowy by³y atakowane przez ptaki dzienne, wiêc wystawiano je na wabia. Tak polowano z sowami.
Gdzie¶ widzia³em klamrê od pasa z terenu Polski (chyba XIII w.), ozdobion± motywem sowy.
w³a¶nie... potrzebujê wizerunki sów w ikonografii wczesnego ¶redniowiecza, czy kto¶ móg³by mnie poratowaæ jakimi¶ materia³ami na ten temat? Odtwarzam Rusinkê VIII-XI wiek.
bêdê bardzo wdziêczna, sówka :-)
Sowa w ¶redniowieczu LUCYFUGA
uwa¿ana za symbol pomocy medycznej gdy¿ ta mia³a byæ powi±zana z si³ami z³a
magi± czarownicami itd
(w niektórych podaniach czarownice zamienia³y sie w sowy)
w XV wieku zaczêto odbieraæ ja jako kobietê zmar³± w po³ogu
czasem przed porodem przybijano sowê za skrzyd³a na drzwiach domostwa
mia³o to wró¿yæ szczê¶liwe rozwi±zanie
napisaæ o tym mog³a bym ca³± stronê
je¶li komu¶ bardzo to potrzebne to napiszê
ale po sesji icon_wink.gif
--------
mi jest to bardzo potrzebne :-) naprawdê
mo¿e byæ na prv, je¶li innych to nie interesuje...
zbieram ró¿ne informacje nt sów
pozdrawiam, sówka
witam, z tego co pamiêtam ( wybaczcie musia³bym pokopaæ w szparga³ach) nie zawsze g³os sowy zwiastowa³ nieszczê¶cie. G³os puszczyka niós³ zapowied¼ ¶mierci, jako jednego z pos³añców kostuchy,jak wycie psa, kwilenie lelka kozodoja. Ania ¯uk "zowi±cy" wo³aj±cy, wzywaj±cy,nazywajacy - takie stare s³owo.
CYTAT(Wszeb±d @ 09:50 28.01.2008)
witam, z tego co pamiêtam ( wybaczcie musia³bym pokopaæ w szparga³ach) nie zawsze g³os sowy zwiastowa³ nieszczê¶cie. G³os puszczyka niós³ zapowied¼ ¶mierci, jako jednego z pos³añców kostuchy,jak wycie psa, kwilenie lelka kozodoja. Ania ¯uk "zowi±cy" wo³aj±cy, wzywaj±cy,nazywajacy - takie stare s³owo.
Dziêki
Pewnie gdyby kolega Mirek opanowa³ podstawy ortografii i pisa³ poprawnie, nie mialabym takich problemów ze zrozumieniem o co mu chodzi
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.