Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ig³a z nitk± tañcowa³a... - ¶ciegi
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Inne ubiory wczesno¶redniowieczne
S³awoj
Z innych tematów wiem ju¿ jak mój s³owiañski strój z X wieku wygl±daæ powinien. Ale jak to zszyæ? To znaczy, jakiej nici i ¶ciegu u¿ywaæ? Rzecz jasna zapewne wygl±da to inaczej np. w przeszywce a inaczej w koszuli. Wdziêczny bêdê za porady, dziêki którym pozszywam moje ³achy do kupy!

Namawiano mnie na zszycie tego maszyn± do szycia, ale w±tpiê by kto¶ w owych czasach takim sprzêtem dysponowa³ icon_wink.gif , wiêc chce zrobiæ to rêcznie...
Vlasta
Hej! tutaj po niemiecku a tutaj po angielsku jest spis ¶ciegów, u¿ywanych w minionych epokach. Mo¿e jeszcze Ciê zainteresuje to: Zestawienie szwów z koszuli z Viborg.
Pozdrawiam!
Vlasta
S³awoj
Ten spis ¶ciegów du¿o mi nie mówi... Po prostu nie znam nazw poszczególnych ¶ciegów. Za to zestaw szwów z koszuli Viborg jest bardzo obrazowy, ale chyba nie bêdê musia³ tych bardziej skomplikowanych szwów wykorzystywaæ crazy.gif ...

Dobrze bêdzie jak wszystkie po³±czenia zszyje najprostszym sposobem (ten pierwszy z Viborg'a), a krawêdzie pozawijam w ruloniki i zaszyje tak jak to by³o przy Viborg,u ?
Vlasta
Z krawêdziami powinno byæ ok, a co do po³±czeñ - to zale¿y, czy ³±czysz tym ¶ciegiem obrêbione brzegi , je¶li tak, to powinno byæ dobrze. Nieobrêbione mog± siê strzêpiæ, tak mi siê wydaje (chocia¿ tu du¿o zale¿y te¿ od rodzaju materia³u). No i te ¶ciegi na obrazkach s± rzadkie (pewnie dla czytelno¶ci), w naturze chyba by³y gê¶ciej rozmieszczone ( w sensie wiêcej ich wychodzi³o na centymetr obszywanego materia³u).
Najlepiej poeksperymentowaæ najpierw na zbywaj±cym kawa³ku tkaniny i zobaczyæ efekt...
Pozdrawiam i ¿yczê powodzenia!
Vlasta
S³awoj
No to fajnie... Chcia³bym tylko jeszcze wiedzieæ jakich nici u¿ywaæ, ¿eby by³o historycznie... I czy do przeszywki u¿yæ czego¶ grubszego?
Vlasta
Najlepsze bêd± nici lniane (tutaj by³ temat, gdzie kupiæ). Nici jedwabne i cienka, dobrze skrêcona we³enka te¿ s± historyczne, ale trudniej dostêpne i bardziej trzeba uwa¿aæ przy praniu. Na przeszywkê we¼ nici grubsze, albo z³ó¿ podwójnie.
Pozdrawiam!
Vlasta
S³awoj
To wiem ju¿ wszysto co chcia³em wiedzieæ i mam nadzieje ¿e wyrobie siê ze wszyskim na sezon. Dziêki wielkie!
Korinka
do przyszywki mo¿e siê nadaæ taka gruba dratwa lniana, sprzedaj± to w pasmanteriach w du¿ych szpulach smile.gif
S³awoj
Koszula i spodnie siê w koñcu szyj± ale teraz mam dylemat z butami... Chcê zrobiæ terzwiki skórzanie z Opola Xw. Na rycine, któr± posiadam, widaæ tylko zewnêtrzn± stronê i nie mam pewno¶ci co do metody zszycia cholweki z podeszw±.

W za³±czniku jest moja teoria na temat zszycia podeszwy z cholewk±. Czy tak sie to zszywa?
Thyrvald
Mam pytanie co do ¶ciegu pokazanego na obrazku w za³aczniku. Chcia³em obszyæ takim ¶ciegiem brzegi p³aszcza. Pytanie moje - czy przy przy do¶æ lu¼nym splocie samo obszycie takie ochroni przed strzêpieniem czy jednak nale¿y podwin±æ materia³ ? Czy s± jakies dowody, ¿e obszywano w ten sposób nie podwijaj±c nawet brzegu amteria³u (tak s³ysza³em ale wole siê upewnic) ?

Pozdrawiam
Halfgar
CYTAT(Thyrvald @ 16:08 08.09.2006) *
Mam pytanie co do ¶ciegu pokazanego na obrazku w za³aczniku. Chcia³em obszyæ takim ¶ciegiem brzegi p³aszcza. Pytanie moje - czy przy przy do¶æ lu¼nym splocie samo obszycie takie ochroni przed strzêpieniem czy jednak nale¿y podwin±æ materia³ ? Czy s± jakies dowody, ¿e obszywano w ten sposób nie podwijaj±c nawet brzegu amteria³u (tak s³ysza³em ale wole siê upewnic) ?

Pozdrawiam

Hmmm ... lepiej zrób gê¶ciej, zu¿yjesz wiêcej nici, ale bêdzie lepiej zabezpieczone
Esign
Witam

Ostatnimi czasy drêcz mnie zrobienie pierwszych kroków w szyciu w³asnych ubrañ g³ównie do rekonstrukcji XIII wiecznego cz³owieczka. Pierwsza czê¶æ ubioru za któr± siê zabieram jest zszycie szlafmycy z dwóch czê¶ci (nie licz±c sznurków na brodê). Tutaj siê nasuwaj± proste pytania. Jakich ¶ciegów u¿yæ do zszycia obu czê¶ci „bobaska”. W jaki sposób zszyæ krawêdzie, ka¿dej z czê¶ci i w jaki sposób po³±czyæ parê warstw lnu jak to widnieje na obrazku: http://www.armourarchive.org/patterns/armi.../armingcap2.jpg
Wyczyta³em, ¿e ¶ciêgna stosowane w XIII to running stitch- w wolnym t³umaczeniu szybkie ¶ciêgna? Dodam, ¿e do dyspozycji mam tak± maszynê. http://allegro.pl/nowa-maszyna-do-szycia-l...1253444282.html. Zdaje mi siê, ¿e pierwsze ¶ciêgno najbardziej odpowiada? Czy ¶ciêgno nr 1 z listy Viborga bêdzie odpowiednie do zszycia obu czê¶ci bobaska. Krawêdzie mam zamiar zawin±æ do ¶rodka i zszyci prostym ¶ciegiem nr 1 z listy na maszynie(-----------) Tak samo czê¶ci, które maj± na celu z³±czenie paru warstw lnu.
Pytanie jeszcze do igie³ i nici. Rozmiar ig³y nie musi byæ jako¶ szczególnie dobierany, wa¿ne ¿eby wielko¶æ ig³y by³a w granicach rozs±dku? Niæ lniana tak jak t³umaczy Vlasta (dostêpna w ka¿dej pasmanterii)? Mam nadzieje, ze wszystko w miarê jasno opisa³em i czekam na porady, co ¼le wykombinowa³em, a co zrobiæ tak jak opisywa³em. Czy przed szyciem len trzeba zdekatyzowaæ? Czy taki len nadaje siê do tej zabawy?: http://allegro.pl/len-w-roznych-kolorach-l...1254440211.html Za wszelkie b³êdy przepraszam najmocniej, pierwsze kroki w tym hobby maj± swoje uroki.

Pozdrawiam
Viator
smile.gif stitch to ¶cieg a nie ¶ciêgna, nie u¿ywaj tego s³owa bo dzisiaj znaczy co innego. Running to tyle co "biegn±cy" - po polsku fastryga (najprostszy ¶cieg, ca³y czas do przodu).

Aha, czemu coif nazywasz szlafmyc±?

Len lepiej zdekatyzowaæ bo dopóki nie masz do¶wiadczenia z szyciem wogóle i z tym konkretnym materia³em nie bêdziesz wiedzia³ ile zapasu zostawiæ, a przy praniu skurczy siê na pewno. Nie zapomnij ¿e na pod³o¿enie i na zszycie te¿ musisz zostawiæ zapas.

Len na czepek powinien byæ w kolorze naturalnym lub ewentualnie bia³y; niekoniecznie cienki, byle nie sztywny.

Maszynê sobie wogóle odpu¶æ. Czepek to nie namiot ¿eby¶ siê zamêczy³ na ¶mieræ szyj±c go rêcznie. Stracisz trzy czwarte przyjemno¶ci i satysfakcji oraz historyczn± poprawno¶æ, a na czas to Ci wyjdzie to samo, chyba ¿e chcesz uszyæ od razu ile¶ sztuk.

Szwy... no dobra, narysujê Ci to tym razem. Patrz za³±cznik:
- obie po³ówki z³o¿one ze sob± na lew± stronê zszyj do¶æ drobn± fastryg± - to bêdzie szew no¶ny (a).
- roz³ó¿ to co zszy³e¶ na p³asko (b), rozegnij na boki pozostawione marginesy i albo jeszcze raz je pod³ó¿ (zagnij pod spód) ¿eby siê nie siepi³y i zszyj fastryg± ( c ) lub na okrêtkê, albo je¶li szyjesz okrêtk± to nawet nie podk³adaj (d), bo przy gêstej okrêtce brzegi i tak nie powinny siê siepiæ (ca³e szycie oczywi¶cie "po lewej stronie" czepka).
- troczki zrób z 1,5 cm szeroko¶ci paska p³ótna (e) z³o¿onego na cztery (f - brzegi swobodne do ¶rodka) i zszyj albo fastryg± wzd³u¿ przez ¶rodek (g - wyjdzie bardziej p³aski), albo okrêtk± naoko³o "szpary" (h - wyjdzie nieco bardziej okr±g³y).
- na koñcu zrób obrêbienie dooko³a czyli pod³ó¿ brzegi i obszyj ("zagnij" 2x i obszyj fastryg± (i) lub okrêtk± (k), a przy gêstej okrêtce mo¿esz równie¿ "zagi±æ" tylko jeden raz).

Jasne?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.