Szanowni Pañstwo jak my¶licie jak to by³o?
Czy wszyscy mnisi, zakonnicy (mnie chodzi g³ównie o franciszkan) musieli byæ obcinani na fryzurê "z ³ysink±"? Czy mo¿liwe by³oby spotkanie d³ugow³osego mnicha? Tzn w³osy do po³owy pleców ?
Tak - w konkretnych przypadkach bywali d³ugow³osi mnisi - Bizancjum, Grecja, Azja Mniejsza,Ba³kany, oraz wszyscy sk³adaj±cy ¶lub powstrzymania siê od obcinania w³osów i golenia bród.
Hm hm
Czyli bez wiêkszych problemów mo¿na wyj¶æ jako d³ugow³osy franciszkanin rozumiem ?
A s± tego jakie¶ ikony czy co¶ coby siê przyj¿eæ ?
Witam
O tych ¶lubach to bym nie wpad³, fajnie
Ja sprecyzujê zapytanie DaGa: chcia³bym zobaczeæ jakie¶ ¼ród³a o tym datowane na XIIIw (bo wtedy franciszkanie siê pojawili)
Pozdrawiam
Ukasz.
franciszkanin bez tonsury odpada na pewno. Jedynym wyj¶ciem bêdzie kaptur
W takim razie by³o jakie¶ rozró¿nienie miêdzy pewnymi ¶lubami, a zakonami? W takim razie które zakony mog³y z³o¿yæ ¶lub nie¶cinania w³osów, a które nie ?
My¶lê, ¿e owi zaro¶niêci w efekcie ¶lubowania mnichowie to raczej tylko grekokatolicy...
Na zachodnim wybrzezu Szkocji lezy malownicza wyspa Iona, na ktorej narodzil sie nurt chrzescijanstwa celtyckiego. Swietym patronem byl urodzony w Irlandii mnich Kolumban (Columba). Rzecz dziala sie w VI wieku, a Kolumban wprowadzal chrzescijanstwo w Szkocji od strony Irlandii, od niego wzial sie sw.Aidan i mnisi celtyccy. Priorytet chrzescijanstwa celtyckiego zostal odrzucony przez Watykan, tzn. Watykan wolal poslac swojego misjonarza sw.Augustyna od strony Anglii. Ale w czym rzecz. Muzeum i materialy (bylam osobiscie) na wyspie Mull i Iona podaja, ze przyczyna niezgody byly:
1. niescislosc kosciola celtyckiego i Watykanu co do ustlania daty Swiat Wielkanocnych,
2. TONSURA i sposob scinania wlosow. A mianowicie jest jedna jedyna rycina, ktora ta tonsure celtycko-chrzescijanska przedstawia. Tonsura ta polegala na wysokim goleniu glowy z przodu od ucha do ucha i pozostawianiu dlugich wlosow z tylu. Mnisi celtyccy nie chcieli tego zmienic, a Watykan wlasnie nakazywal tonsure z "plackiem"
A druga moja uwaga dotyczy Zakonu Templariuszy. Mnisi-wojownicy opisani sa w tekstach zrodlowych, jako faceci z dlugimi (rudymi, ja akurat na taki tekst trafilam) wlosami.
Heretyczne (w ujeciu Watykanu) wyznania chrzescijanskie - Katarzy tez byli dlugowlosi. (Potega biblijnego Samsona tez lezala we wlosach...)
Pytanie, czy chcesz bys wierny wizerunkowi, czy magii dlugich wlosow
Pozdrawiam
A do Pana, ktory sie wpisal przede mna: Bravo za cytat z Rammsteina. Mnie tez ten tekst, jak i cala tworczosc mroczna niemieckich kolegow bardzo do gustu przypada.
CYTAT(Rogata)
A do Pana, ktory sie wpisal przede mna: Bravo za cytat z Rammsteina. Mnie tez ten tekst, jak i cala tworczosc mroczna niemieckich kolegow bardzo do gustu przypada.
Bedzie off-top ale nie zdzier¿e...
Z ca³ym szacunkiem...
Ale co do kogo obchodzi i co to ma kurka do tematu ?!? Od takich wyznañ, to jest PW.
CYTAT
Tonsura ta polegala na wysokim goleniu glowy z przodu od ucha do ucha i pozostawianiu dlugich wlosow z tylu.
Czy móg³bym prosiæ o dok³adniejsze tego wyja¶nienie ?
Wygladalo to jak wysoka lysina. Linia wlosow przebiegala przez czubek glowy od ucha do ucha. Z tylu wlosy luzno opadaly. Wiecej jest opisow niz rycin, gdyz wiekszosc tekstow z VI wieku juz nie istnieje.
Podaje angielskie strony z opisem:
http://www.cushnieent.force9.co.uk/CelticE...differences.htm - the tonsure
http://en.wikipedia.org/wiki/Clerical_tonsure
Celtycka tonsura (jak i dlugie wlosy) nawiazywala do fryzur druidow i pogan ogolnie. Dlatego kosciol rzymski odrzucal ja, jak i kult przyrody, ktoremu holdowal kosciol celtycki. Tonsura benedyktynska miala nawiazywac do korony cierniowej Jezusa.
Sposob scinania wlosow mial w historii bardzo wazne znaczenie i wiazal sie czesto ze statusem spolecznym. Rzymianie mogli golic glowy niewolnikom przez co pokazywali, ze maja nad dana jednostka wladze. Tonsura benedyktynska zaostala przez kosciol kat. zniesiona w 1972, ale w sredniowieczu mnisi szczegolnie musieli scinac sie zgodnie z wygladem tonsury.
Nie spotkalam sie z mnisimi slubami o niescinaniu wlosow w kosciele rzymskim. Sluby dotyczyly przewaznie zasad postepowania w odniesieniu do moralnosci (celibat, wyrzeczenie sie dobr i prawa posiadania) lub pokuty. Moze kosciol koptyjski (egipski), bizantyjski mial takowe sluby. Broda jest natomiast czestym symbolem mnichow - eremitow (samotnikow). Franciszkanie i zorganizowane klasztornie zakony sredniowiecznej Europy (nie mowie o mnichach - rycerzach) obowiazkowo stosowaly tonsure.
Rada: jak masz dlugie wlosy zostan heretykiem... Religia katarska byla bardzo konkurencyjna dla kosciola rzymskiego, dlatego w krucjacie albigenskiej spacyfikowano wyznawcow tej religii (czysta gnoza). Dlugie wlosy beda Ci tu pasowac.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katarzy
Ciekawy artyku³ odno¶nie Katarów, tylko teraz pytanie, jak móg³ wygl±daæ typowy "doskona³y" ? Bo skoro oddawali wszystko co mieli i rezygnowali z dóbr materialnych nie byli zbyt bogato ubrani. Czy mogli mieæ habit podobny do franciszkañskiego ?? (bo w sumie takowy posiadam ale widze ¿e z w³osami siê nie zgrywa ;p) No i jakie modlitwy odmawiali katarzy? Zapewne po ³acinie, ale czy by³o to np. Ojcze nasz, tudzie¿ Pater Noster?
Katarzy to temat na osobny temat, Lordzie...
Podsumowuj±c: zabawa w mnicha bez tonsury kategorycznie odpada? Nawet z krótkimi w³osami?
Jeszcze pytanie odno¶nie nowicjatu w¶ród mnichów - w którym momencie obciêcie w³osów by³o konieczno¶ci±? Po otrzymaniu ostatecznych ¶wiêceñ?
katarzy NIE byli chcescijanami ,tylko gnostykami,to nie jest sekta to odrebna religia .wiec zapomnij o pater noster ,
Re - Lord :
Co¶ mi siê zdaje, ¿e zabierasz siê do odtwórstwa od z³ej strony. Wygl±da na to, ¿e chcesz po prostu nosiæ habit i d³ugie w³osy. Czyli u¿yæ przedmiotu który ju¿ posiadasz, nie zmieniaæ niczego w swoim wygl±dzie, a ideologiê portaktowaæ jak element roleplaya ?
Bardzo to powierzchowne. I ¿adnej w tym wiarygodno¶ci, niestety.
Lepiej przemy¶l to sobie jeszcze raz, od pocz±tku i po kolei. Zw³aszcza ¿e wcielenie siê w rolê jakiegokolwiek mnicha wymaga czego¶ wiêcej ni¿ ubrania i uczesania. Za¶ odtwarzanie waldensa/katara/begarda, czy kogo tam jeszcze sobie wymy¶lisz to przybranie nie wizerunku, ale postawy ¿yciowej.
Pozdrawiam.
No tak wiem ale ¿eby przybraæ postawe ¿yciow± powinno siê najpierw wygl±daæ jak takowy katar i chcia³em siê dowiedzieæ jak oni mogli wygl±daæ... I mo¿e to wygl±da na postawê bardzo powierzchown± ale taka nie jest, poprostu chce siê dowiedzieæ o tej powierzchowno¶ci.
Pozdrawiam
Perfecti nosili czarne habity. Jak sie dorobie skanera, to przesle rycinke jaka mam o ich dyspucie z benedyktynami. Na rycinie znakiem charakterystycznym katarów jest ich czarny habit (nie wiazany w pasie) z kapturem. Wyrzeczenie sie materii wiazalo sie z postem, ubostwem i celibatem.
Co do modlitwy Pater Noster (Ojcze Nasz) jest "kodowana" modlitwa, bo zawiera kabalistyczno-hermetyczny zwrot : Jako w niebie, tak i na ziemi... W rezultacie wszyscy chrzescijanie modlac sie tymi slowami odwoluja sie do herezji "zaslubin" Nieba z Ziemia.
W regule Templariuszy modlitwa prywatna zakonnikow tez polegala na kilkukrotnym (zalezne od pory dnia i sytuacji lub pokuty) odmawianiu Ojcze Nasz. W ani jednym miejscu nie spotkalam sie natomiast z ich odmaianiem Zdrowas Mario, choc ponoc byla patronka Zakonu.
Im prosciej, tym lepiej. Byle wiedziec, co sie mówi i dlaczego. Bo hipokryzja, to mówienie jednego, a robienie czegos innego.
Ja tez mialam zawsze dylemat czy "odtwarzac" historie, czy nia zyc i myslec tak, jak mysleli ludzie kiedys. Wybór nalezy do kazdego z nas.
Pozdrawiam
Sklaniam glowe przed Panem Rabiega. Ma Pan moim skromnym zdaniem absolutna racje. Ale i dobrze, ze mlodzi wiekiem ludzie zadaja dociekliwe pytania i dobrze, ze sie pytaja "starszych". To pomaga sie im rozwijac, nawet jezeli zaczyna sie jedynie od nasladownictwa. Mam nadzieje, ze nasladowanie rycerskosci tez kiedys przyczyni sie do restauracji etosu rycerza w naszym narodzie, bo cytujac za wieszczem:
"Takie beda Rzeczypospolite, jakie ich mlodziezy chowanie."
Z pelnym szacunkiem do wszystkich.
Offtop, wiem - ale przez tego "pana Rabiegê" czujê siê jak
...A postaæ na moim avatarze to naprawdê nie jestem ja
.
Pozdrawiam !
Obiecalam i zalaczam:
1. tonsure celtycka
2. katarów w dyspucie z benedyktynami - rycina zaczerpnieta z ksiazki Malcolma Barbera "Katarzy" i podpisana: Katarskie consolamentum, miniatura z XIIIw. Paryz, Bibliotheque Nationale.
Polecam to drugie zdjecie, bo jest wyrazne i bardzo rzadkie, jezeli chodzi o wszelkie wyobrazenia o katarach
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.