Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: [Taniec] - XV-w tañce plebejskie ... pomó¿cie!!
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
IrmiL
Mam ambitny plan stworzenia sekcji tanecznej w moim bractwie i wszystko by³o by ³atwe, proste i przyjemne, gdyby nie fakt i¿ wed³ug moich prze³o¿onych cytuje: tañce dworskie nie pasuj± do konwencji naszej grupy crazy.gif . Pozostaj± wiec XV-w. tañce plebejskie o których czegokolwiek znale¼æ nie sposób anger.gif , zapytujê wiec tu obecnych czy próbowa³ kto¶ bawiæ siê w co¶ podobnego lub choæ ma pomys³ gdzie znajdê cokolwiek tycz±ce siê tej tematyki, interesuje wszystko pocz±wszy od muzyki skoñczywszy na krokach tanecznych.
Tomaszek
kuku!!

muzyka: "La fete de l`ane'" zespo³u "Moyen age"... niesamowicie ciekawe muzyczne "zwrócenie uwagi" na tzw. "karnawa³y g³upców"... po prostu muzyka i klimat p³yty nie do podrobienia - wymiêkam - baaaardzo plebejski... czy odpowiada do tañców - nie wiem - mam drewniano-gumowe ucho - ale raczej na pewno - w koñcu ca³y czas wtedy tañcowali bigsmile2.gif

papa
Micha³ /Gwyn/ Czerep
To, co siê nazywa branle, bransle(s) itp- tañce korowodowe, popularna sprawa, Jest ca³a kasetka Open Folk pod tytu³em Branle z t± muz±. Pozdrawiam
Gwyn
IrmiL
CYTAT(Gwyn)
To, co siê nazywa branle, bransle(s) itp- tañce korowodowe, popularna sprawa, Jest ca³a kasetka Open Folk pod tytu³em Branle z t± muz±. Pozdrawiam
Gwyn
znajde ta plyte w jakims podrzednym empiku przypuscmy, czy trzeba dolorzyc jakis specjalnych staran zeby ja dostac face4.gif:
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Powinna byæ, jak nie bêdzie, zapytaj, niech sprowadz±. Pozdrawiam
Gwyn
Joanna
Witam

Niestety kaset Open Folku nie sposób ju¿ dostaæ, wydawnictwo pad³o, nawet cz³onkowie zespo³u mówi± w pierwszym odruchu "przegraj". (rozmowa z festiwalu w Dowspudzie).
Pozdrawiam smile.gif
Monika_b_k
Najprostsze tañce, do których niestety nie zachowa³y siê kroki to: carola, ronda i estempie. By³y to tañce ko³owe i korowodowe, pochodzenia plebejskiego. Niektórym z nich towarzyszy³ ¶piew, tak zwana kantylena. Co do tekstów i muzyki to zachowa³y siê tylko te, które ewoluowa³y na dworach, a wiêc estempies z XIII w, przechowane w tekstach trubadurów.

Z pewnosci± pochodzenia plebejskiego jest saltarello. Ale tu te¿ ten sam problem, wersji plebejskich nikt nie rejestrowa³, zachowa³y siê tylko te praktykowane na dworach. Zaraz za nimi pojawi³a siê, te¿ plebejskiego pochodzenia farandola, taniec korowodowy.
Morrigan
Czyta³am o branlach na stronie loricy (artuku³ napisany oczywi¶cie przez Anie ¯ )
a co do Open Folku to mam ich dwie kasety tak¿e jakby kto¶ chcia³ to s³u¿e uprzejmie.
100krotka
CYTAT(Tomaszek)
muzyka: "La fete de l`ane'" zespo³u "Moyen age"... niesamowicie ciekawe muzyczne "zwrócenie uwagi" na tzw. "karnawa³y g³upców"... po prostu muzyka i klimat p³yty nie do podrobienia

jest kto¶ w posiadaniu takowej p³yty?
happy.gif
Ania ¯uk
CYTAT(Gwyn)
Gwyn

To co siê nazywa branle, to zosta³o spisane w XVI wieku!!!!! Proszê niepodawaæ tego jako sztandarowego przyk³adu tañców plebejskich XV-wiecznych!!!! To s± te które wymieni³a Monika- to wiadomo na 100%!!!!!!! Natomiast z branlami sprawa jest dyskusyjna. Jestem za tym, ¿eby tañczyæ branle na XV-wiecznych imprezach, bo s± proste i mo¿na wszystkich wci±gn±æ do zabawy (planowana jest ich nauka i tañcowanie na wojnie stuletniej), ale plizzzzzz nie jest to najlepszy przyk³ad na tañce plebejskie, ¶redniowieczne!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.