Witajcie . Dopiero zaczynam. Interesujê siê bardzo malarstwem tablicowym oraz haftem figuralnym tzw akupiktur±. Szczególnie twórczo¶æ krakowska. Sama co¶ w tym kierunku dzia³am ale trudno o nowe wskazówki . Mam na koncie parê rzeczy zrobionych ale nie wiem czy to ma jaki¶ sens i czy kto¶ jeszcze siê tym interesuje. Proszê o uwagi na ten temat
jest to tylko haft ¿adnej innej techniki. Szkoda mam inne lepsze zdjêcie gotyku ale jest za du¿e mo¿e innym razem. Interesuj± mnie iformacje na temat tej techniki i mo¿e jakie¶ eksponaty w muzeach . Kraków mam opanowany.Robiê te¿ aplikacje +haft tworz± jakby p³askorze¿bê .To te¿ bardzo stara technika dzisiaj zaniechana bo bardzo trudna.
Proszê o informacje je¿eli kto¶ siê tym interesuje
Widzê ¿e nie wiecie o co chodzi. Mam zdjêcia dwóch gotyckich obrazów które wykona³am haftem malarskim oraz nak³adanym. To nie jest malowane. Czy kto¶ jest tym zainteresowany? W ¶redniowieczu i pó¼niej nazywano to akupiktur±. W pó¼niejszym okresie wykonywane hafty by³y na Wawelu w pracowniach królowej Bony. Orgina³y tych obrazów s± w Katedrze Wawelskiej. Moje prace to haft równie¿ znany pod nazw± figuralny. Du¿y nacisk k³adê na wychaftowanie twarzy.
Witaj!
Mogê ci tylko pogratulowaæ warsztatu. Kiedy¶ w muzeum, w którym pracujê by³y pokazane ornaty, niektóre by³y ozdobione w³a¶nie haftem figuralnym. Postacie by³y oddane niemal¿e z fotograficzna doskona³o¶ci±.
Mnie to interesuje. Mo¿esz daæ zbli¿enia swoich prac (fragmenty), tak, zeby by³o iwdac uk³ad nici?
Dotychczas widzia³em piekny ornat zrobiony chyba t± metod± (muzeum w Chojnicach) oraz p³ótno na ¶cianê (Kamienica pod Gwiazd± - Toruñ). Ale do koñca pewno¶ci nie mam, dopóki nie zobacze uk³adu nici. Teorii haftowania troche czytalem, ale nic z historii sztuki na ten temat, a termin "akupiktura" wid¿e tu po raz pierwszy na oczy.
niestety nie umiem sama zrobiæ zbli¿enia tej fotografii. Bardzo wa¿ny jest tu warsztat który ca³y czas udoskonalam. Niestety du¿o cierpliwo¶ci bo tego nie zrobi siê w tydzien ale miesi±ce. Szukam materia³ów zród³owych . Trochê mam ale mo¿e kto¶ jeszcze co¶ doda na ten temat. Interesujê siê te¿ chyba to siê nazywa akuskulptura . Bardzo czêsto na starych ornatach mo¿na to zobaczyæ. Po zrobieniu wygl±da to jak p³askorze¼ba ale zrobiona przy pomocy jedwabiów i haftów na³o¿onych na podk³ad.hej
Witam!
Interesujê siê haftem figuralnym, a konkretnie poszukujê informacji na temat tego haftu z wykorzystaniem koralików szklanych na ornatach. Kiedy taka dekoracja pojawi³a siê na wiêksz± skalê, jak by³y wykonywane i przez kogo a tak¿e z k±d pochodzi³y koraliki. Pisze Pani ¿e odnalaz³a trochê informacji na temat tego haftu, bardzo mnie to zainteresowa³o - w³a¶nie piszê pracê na temat wykorzystania elementów szklanych na tkaninach, a haft figularny koralikami szklanymi na ornatach to jeden z jej rozdzia³ów. Wszystki informacje na ten temat s± wiêc dla mnie niezwykle cenne. ;)
Ze swojej strony na temat haftu mogê poleciæ dwie pozycje:
1) Karol Homolacs - "rêkodzielnictwo jako sztuka" ( nie wiem czy jest nowsze wydanie, ja korzystam z wydania z 1948 roku)
2) Jan Samek - "polskie rzemios³o artystyczne - czasy nowo¿ytne" wyd. 1984r.
Bêdê wdziêczna za wszelkie informacje. Z góry dziêkujê.
Oto moja ostatnia praca. Kopia "Piety z Tub±dzina "1450 r. Technika - akupiktura
Ok moje pytanie nie dotyczy bezposrednio akupiktury ale równie¿ jest to pytanie dotycz±ce haftów, a mianowicie jak haftowane s± ró¿nego rodzaju torebki ( te ca³e haftowane w geometryczne wzory) Jakim rodzajem ¶ciegu ??? Bardzo bym by³ wdziêczny za rych³± i wyczerpuj±ca odpowied¼
pozdrawiam Lipek !
CYTAT(haftarka @ 11:46 10.04.2008)
Oto moja ostatnia praca. Kopia "Piety z Tub±dzina "1450 r. Technika - akupiktura
Hej! Nie wiem, czy znasz rosyjski, ale znalaz³am stronê grupy, zajmuj±cej siê hafciarstwem cerkiewnym, mo¿e Ciê zainteresuje?
http://ubrus.ru/
Nie koniecznie znac rosyjskiego
. Haftuje (i zlotem tez). Jezeli jestescie zainteresowani, mozemy pogadac.
Haftarko, jeste¶ poszukiwana! Je¶li bedziesz zainteresowana, mam dla Ciebie propozycjê biznesow± w zwi±zku z Twoimi umiejêtno¶ciami
Pozdrawiam i zostawiam maila: wrona_anna_interia.pl
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.